2009-05-01

Obama beszél és értem amit mond

Na ez kicsit magyarázatra szorul(hat).
Letelt az elnöki mandátum első száz napja, és a hagyománynak megfelelően Barack Obama beszámol arról, amit sikerült megvalósítani, és arról is amit nem. Mindez sajtótájékoztatón.
Eddig semmi rendkívüli, hacsak az nem, hogy ez már talán a hatodik sajtótájékoztatója, amivel nagyjából egyenlített: ifjabb Bush a nyolc évnyi elnökség alatt összesen ha tartott ennyit.
A vicces az egészben az, hogy nekem közben sürgős teendőm van, tehát a számítógép előtt ülve meglehetősen figyelemigényes dolgokat művelek, és csak fél füllel hallgatom, amit mond.
És mégis mindent értek, amit elmond. Időnként hangosan felröhögök a jó humorán, gusztálom a finom iróniát, amivel a kekeckedő republikánus főideológusoknak a képére fagyasztja a vigyort.
És felmerül bennem a kérdés: mi az ördögért nincs otthon ilyesmi?
Otthon az átlagpolitikus magyarul vagy románul beszél, én mindkettőt valamicskével (még mindig) jobban értem mint az angolt.
És mégis, otthon feszülten kell figyelnem, amikor a politikus álmosító hangsúllyal löki az amúgy nem értelmetlen szöveget kb. így: "legfontosabb prioritásunk implementálni azokat a kormányzati programokat amelyek az uniós források, különösen a kohéziós alapból származó finanszírozási lehetőségek hatékonyabb abszorbeálását eredményezik stb. stb."
Ha odafigyelsz, érted mit mond, de nagyon, nagyon kell figyelni. És utána, amikor leülsz cikket írni, az egész mondandót le kell fordítanod lehetőleg a Mari néni nyelvére.
Miért nem kell itt ezzel kínlódni?
Miért nézheti végig Obama sajtóértekezletét élő adásban, fordítás és magyarázatok nélkül minden átlagosan intelligens amerikai polgár?
Miért értem érvelését-okfejtését akkor is, ha csak fél füllel figyelek oda?
Lehetséges-e hogy azért, mert közölni akar valamit, és nem csupán teljesíti azt a kínos politikusi elvárást, hogy olykor sajtót és népet tájékoztasson?
Lehetséges-e, hogy nagyságrendekkel kevesebb rejtegetnivalója van?
Lehetséges-e, hogy nem akarja lustaságát és magatehetetlenségét fantasztikusan hangzó és bonyolult körmondatok mögé rejteni?
Érdemes elgondolkozni rajta.

Nincsenek megjegyzések: