2009-06-16

Bürokrácia?????????

Vannak dolgok, amelyekben Amerika utolérhetetlen, és szerintem mindig is utolérhetetlen lesz. Ezek egyike az a mód, ahogyan itt gyakorlatilag lenullázták a bürokráciát. Ennek hátterében van egy kis sajátos amerikai bizalmatlanság mindenféle hatósággal, hivatallal szemben, hiszen csakis így lehet a természetükből adódóan burjánzásra hajlamos irodák és hivatalok létét a valóban szükséges minimumra szorítani.
A tényekről csak ennyi: költözni készülünk. Új lakásunk július 24-től a mienk, viszont a mostani még augusztus végéig szintén a mienk (ha annál korábban lemondjuk ráfizetünk).
Az új lakásba nem költözhetünk be, ameddig nevünkre nem iratjuk a villanyt és a gázt. Ugyanakkor, mivel "részletekben költözünk" itt, a régi lakásban is szükségünk lesz ezekre a szolgáltatásokra.
Mindezt nehezíti, hogy szombattól úgyszólván augusztusig Romániában leszünk.
Sebaj kérem, írd és mondd: tíz perc alatt (ameddig eltartott, hogy a kedves hivatalnok kitöltött egy egyszerű formanyomtatványt) villanyáram ügyben minden el volt előre intézve. Július 24-től nevünkön az új szerződés, augusztus végéig tart a régi.
Sőt, az sem volt gond, hogy előre kifizessük a még meg nem érkezett júniusi számlát: pár dollárral többet fizettünk a megszokott összegnél, amennyiben a számla kevesebbet mutat, a következőből majd levonják. Mindezt tíz perc alatt, egyetlen okmány, papír, igazolás felmutatása nélkül.
Holnap betelefonálunk a gázművekhez is. Állítólag meg sem kell személyesen jelenni...
Amerika korántsem fenékig tejfel, aki úgy indul ide, hogy na aztán hanyattfekszem a zöldellő gyepen és valaki majd tömi a számba a kolbászt, az alaposan pofára fog esni. De vannak dolgok, amelyek minden elvárást és romániai hátterű elképzelést felülmúlóan jól működnek.
Legalábbis az ügyintézés ilyen. Romániában mikor lesz lehetséges tíz perc alatt, egyetlen okmány nélkül a nevünkre iratni a villanyáramot???

Nincsenek megjegyzések: